Dieren en Mensen in grafiek
Schrijfster Roberta Runtentans in gesprek met kunstenares Nienke Dekker


"Waarom eigenlijk dieren als thema?"
"Als je je met mensen bezighoudt, kom je vanzelf bij dieren terecht, merkte ik. Omgekeerd kan natuurlijk ook. Als er maar iets levendigs ontstaat."

"Wat voor een opleiding heb je gevolgd?"
"Opleiding? Nou, eigenlijk ben ik een autodidact, zoals dat heet. Tekenen zat in de familie. Op de middelbare school had ik tekenen als extra eindexamenvak gekozen. Na het examen ben ik allerlei lessen gaan volgen, van buitentekenen in havens en parken, studies van stillevens bestaande uit flessen of stukgewaaide paraplu's tot portrettekenen en -schilderen. Ik wilde altijd het liefst naar de werkelijkheid werken."

"Uiteindelijk ben je bij grafische technieken terechtgekomen?"
"Ja, dat is nu zo'n tien jaar geleden. In heb begin zag ik er niet zoveel in, trouwens. Dan duizelt het je van de dingen die je moet onthouden om tot een goed resultaat te komen. Wat met potlood of kwast zo op papier staat, vergt ineens veel voorbereiding. Ik ben nog steeds op zoek naar manieren om met grafiek te werken, hoor. Maar tekenen vormt altijd de basis. Ik zoek een onderwerp, gewoonlijk een al dan niet door mijzelf gemaakte foto, en kijk welke techniek erbij past. Dat je bovendien van een beeld oplagen kunt maken is een prettige bijkomstigheid, maar ik richt me in eerste instantie op de eigenschappen die grafische druktechnieken hebben in vergelijking met potlood, olieverf of houtskool. Een belangrijk verschil is dat je het resultaat nooit helemaal zelf in de hand hebt."

"Naast grafiek doe je nog allerlei andere dingen, begrijp ik?"
"Klopt, wel hebben ze allemaal met kunst te maken. Op mijn website probeer ik daarvan een zo goed mogelijk beeld te geven. Het gaat o.a. om dans, muziek en literatuur. Onder de naam NINO-kunstservice ben ik sinds een paar jaar bezig kunstprodukten, optredens en lessen aan te bieden. Tja, als je je met kunsten bezighoudt, kom je vanzelf bij mensen terecht, merkte ik."

vorige pagina